Sirana “Kulje Eko” Donja Trusina

Tradicionalni način proizvodnje sira iz sirovog punomasnog mlijeka bez pasterizacije, uz dodatak prirodnog sirila i soljenjem isključivo ekološkom morskom soli, daje posebnu autohtonu osobinu našem siru tj. zadržava sačuvanu prirodnu mikrofloru mlijeka od kojeg se pravi. Sir proizveden iz sirovog mlijeka na tradicionalan način karatkteriše bogata aroma koja može varirati u zavisnosti od vremenskog perioda proizvodnje. Ukus, miris i tekstura naših sireva se značajno razlikuju od sireva napravljenih od pasterizovanog mleka. Zahvaljujući specifičnim lokalnim agroklimatskim uslovima, ekološki čistim planinskim pašnjacima, specifičnosti vegetacije i mnogobrojnim vrstama planinsko-mediteranskih biljaka, naši mliječni proizvodi imaju poseban ukus.
Sir iz sirovog mlijeka se proizvodi u kontrolisanim i maksimalnim higijenskim uslovima, kako bi proizvod bio zdravstveno i tehnološki ispravan.
Soljenje je u salamuri ili suho soljenje mladog sira i sira iz mijeha. Zrenje sira je minimalno tri mjeseca pa do jedne godine u klimatizovanoj prostoriji sa kontrolisanim uslovima temperature i relativne vlaznosti zraka.
U sirani se prerađujemo kravlje mlijeko isključivo iz vlastite proizvodnje.
Proizvodnja na gazdinstvu je bazirana isključivo na organskoj proizvodnji mlijeka. Hranidba stoke se bazira na ekstezivnom (tradicionalnom) načinu ishrane u ljetnjem periodu na planinskim pašnjacima u bližoj okolini koji su na nadmorskoj visini od 800 do 1 100 metara. U zimskom periodu krave se hrane sijenom proizvedenim na imanju i iznajmljenim povšinama od trava s planinskih pašnjaka i žitaricama iz vlastitog uzgoja. Stado krava se sastoji og autohtonih pasmina buše i gatačke buse. Karakteristika ovih krava je skromnost u zahtjevima za hranom, otpornost i prilagođenost na lokalne uslove u kojima se uzgajaju. Mlijeko ovih krava je bogato mineralima i bjelančevinama, može da sadrži i do 7 % mliječne masti sto ga čini izvrsno kvalitetnim i uveliko prevazilazi kvalitet mlijeka svih mliječnih rasa.
Vrhunsko planinsko mlijeko i tradicionalna receptura uz rad sirarskih majstora pretvaraju ono najbolje iz prirode u vrhunski mliječni proizvod

Lokacija